Miesto čítania

17.03.2008 Celý región

Viete, kde sa dnes v Prešove najviac číta? Treba však povedať, že na to tam vôbec nie sú ideálne podmienky. Spomeňme aspoň jeden handicap - iba postojačky.
Takže kde? Vo všetkých hypermarketoch a supermarketoch Tesco, Hypernova i Kaufland. Samozrejme, ako vždy, existujú dve skupiny. Jedni nazrú - a kúpia alebo odmietnu. Tí druhí sú iní - bezstarostne a zadarmo si nielenže listujú vo vystavených novinách a časopisoch, ale aj čítajú počas pekných pár minút. Nielen to. Jeden chlapík zurvalo listoval v denníku, aby si poriadne skontroloval, či dobre tipoval výsledky zápasov s tipovacím tiketom v ruke. Bolo mu veľmi nepohodlne listovať a zároveň aj kontrolovať, ale na čo by si kupoval tlačový produkt, radšej takto. A že pritom vznikne to, čomu sa hovorí - neokúňajme sa - bordel?! A to každodenne?! Je tam toho.
To všetko \"tí druhí\" robia v časoch, keď predseda vlády Robert Fico vyhlásil obchodné reťazce, teda všetky spomenuté hypermarkety a supermarkety, za akýsi vred na zdravom tele slovenskej spoločnosti. Nuž ako sa to vezme. Nejde tak ani o telo, ako skôr o vred. Veď ten plní viac sociálnu funkciu ako vláda sociálne orientovaná (aspoň tak tvrdia viacerí jej členovia). Nečudujme sa \"tým druhým\". I keď na Slovensku trvá hospodársky zázrak, tak akosi na východ a teda aj do Prešova nie a nie doraziť. Aby ľudia mali aj na tlač a knihy, lebo to je už nadštandard. A tak \"tí druhí\", ktorí sú určite aj voliči súčasnej vlády, musia si poradiť i takto. Čítať zadarmo, čo by si vlastne mali kúpiť a odísť z vyhradených priestorov. Premiér je teda mimo, ale ani jemu sa niet čo čudovať, veď určite nechodí čítať do Tesca a spol. a nemá až taký prehľad o realite. Skôr má dosť široký tím ľudí okolo seba, aby čítali za neho a jemu predložili už len ten \"vycuc\".
Čítanie je v marci - mesiaci knihy - častou témou verejných diskusií. Tieto riadky sú však možno aj o tom, že ľudia neberú vážne ani v súčasnosti dlhodobo najobľúbenejšieho politika. Ako keby mu čítaním v Tescu a spol. odkazovali: Ty si hovor svoje, my si robíme svoje - a po svojom.

(jj)
 

Vyberte región